vrijdag 27 mei 2016

Absetzers; de “ondergeschoven kindjes” van de bruinkoolwinning…

Ing. Anne-Marie T.M. Oudejans

Op afstand lijken "Absetzers" net buitenaardse wezens ( 1107 A2Rs-B 18 000.120 Welzow-Süd, eigen foto)

 In de meeste publikatie’s, filmpjes en fotoseries over de bruinkoolwinning gaat de aandacht meestal alleen uit naar de reusachtige graafmachines en soms naar een F-60 transportbrug of een aandrijfstation voor de lopende banden. Absetzers zie je maar zelden. Blijkbaar zijn zij voor de meeste fotografen  slechts “ondergeschoven kindjes”

De Absetzer kreeg door de opstijgende en trillende warme lucht een nog mysterieuzer uitstraling ( 1107 A2Rs-B 18 000.120 Welzow-Süd, eigen foto)

Maar naast de graafmachines zijn die zogeheten “Absetzers” of “spreaders” in feite net zo belangrijk. Immers je moet het afgegraven deklaaggesteente ook weer ergens kwijt en zonder zo’n Absetzer wil dat niet zo best. Afgezien van het feit, dat F-60’s  slechts bij een bepaalde opbouw van de af te graven aardlagen toepasbaar zijn is voldoet een enkel en alleen maar gebruiken van een F-60  meestal ook niet. Al was dat alleen maar om ervoor te zorgen, dat de vruchtbare bovenlaag bij het terugstorten ook weer netjes bovenop komt te liggen.


Verbindingskabels tussen de vaste- en de beweegbare piloon ( 1107 A2Rs-B 18 000.120 Welzow-Süd, eigen foto)

 Ze staan meestal wat achteraf opgesteld en ze zijn veel minder massief dan de gravers of transportbruggen. Waarschijnlijk daardoor vallen ze minder op en komen ze minder in beeld. 


Het kraantje "achterop" ( 1107 A2Rs-B 18 000.120 Welzow-Süd, eigen foto)

Door hun rank aandoende pilonen en hun lange transportarmen zijn zij in de verte net rondschuimende buitenaardse wezens. In werking zijnd werpen zij uit de langste transportarm het deklaaggesteente met een sierlijke boog af en die boog lijkt dan net een tong.

De afgeworpen aarde lijkt wel de tong van een buitenaards wezen ( 1107 A2Rs-B 18 000.120 Welzow-Süd, eigen foto)






Geen opmerkingen:

Een reactie posten