donderdag 19 mei 2016

Twee weken bruinkool in de Lausitz



God schiep de Lausitz met daaronder de bruinkool
Hij gaf de mens de kennis om de kolen verantwoord te winnen en te gebruiken
Maar de duivel stopte in de mens hebzucht, minachting en verwerping.
Vrij naar een oud Duits gezegde

De twee weken voor Pinksteren hebben mijn lief en ik een fantastische vakantie in Welzow gehad.


Wij hebben eigenlijk aleen maar genoten van het geen in de eerste regels van de aanhef staat.
De enorme inmense afmetingen van de bruinkoolgroeves Welzow-Süd, Nochten, Reichwalde en Jänschwalde met de indrukwekkende en reusachtige machines en apparaten of "Grossgeräte", die daarin gestaag door op een rustige en haast vredige manier werken, waren overweldigend.


Maar niet alleen dat: Ook de oude centrales en brikettenfabrieken (soms nog met de machines uit de jaren twintig van de vorige eeuw) hebben hun sporen onuitwisbaar bij ons achter gelaten. Tenslotte hebben we ook bgezien, hoe de "enorme gaten in de grond" uiteindelijk weer (nieuwe) natuur worden.

Tot ons verdriet hebben wij helaas ook de effecten van de laatste regel gezien. Al was dat voornamelijk pas op de televisie, toen we weer thuis waren. Daar zagen wij niet alleen de buitensporige gewelddadigheden en vernielingen door de "Kohlengegner" in het Pinksterweekende. Ook zagen wij de "milieuhygiëne" van deze aktivisten in de vorm van de hopen - voor een groot deel - plastic !!! afval, die zij overal maar hebben achter gelaten.

De komende wekenwil ik met mijn blog de gedane ervaringen en gevoelens hierbij met U delen. Dit zal dan voornamelijk in de vorm van mijn foto's zijn, waarvan hier een klein voorproefje.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten