dinsdag 24 mei 2016

I want you, I want you

Ing. Anne-Marie T.M. Oudejans

Al enkele kilometers vóór Welzow klonk dit liedje van Bob Dylan’s al in mijn hoofd; het liedje uit het reclamefilmpje van de Spoorwegen, waarin een trein met onweerstaanbare lokroep een kind aantrekt.

Nog vóórdat we naar ons vakantiehuisje gingen, reden we eerst naar het uitzichtpunt, dat voor twee weken “ons” uitzichtpunt bij “onze” bruinkoolwinning zou zijn. Ik zag het al helemaal zitten: Koffiedrinkend aan de picknicktafel kijken-naar-wat-er-onderin-allemaal-gebeurt. 
Dat is één van de voordelen van het pensionado zijn: Je moet niet meer maar je mag…..
Uitzichtpunt Tagebau Welzow-Süd


 Maar al spoedig zou blijken, dat de apparaten hun lokroep duidelijk hebben uitgebreid met een “Maar jijzelf zal hierbij ook wat voor moeten doen”. De groeve zelf was namelijk al een aardig eind van het uitzichtpunt “weggewandeld” .
Behalve een stuk van de F-60, op grote afstand  een Schaufelradbagger en nog veel verder weg twee Absetzers wars er maar weinig van de apparaten te zien. 


Toen wij er waren, stonde de "Grossgeräte" op grote afstand van het uitzichtpunt

We zagen voornamelijk het uitgestrekte terrein van de zogeheten “Verkipping”. Dat is het gebied, waar de kolen al zijn afgegraven en waar het afgegraven deklaaggesteente weer wordt teruggestort.

De "Verkipping" waar het afgegraven deklaaggesteente wordt teruggestort

Maar een telelens en het uitvergroten van fotodelen doen wonderen en kregen we vast een klein voorproefje van hetgeen we de volgende twee weken in het echt, van dichtbij te zien zouden krijgen. 


F-60 Welzow-Süd

Later bleek dat – verderop in een bosrand vlakbij het centrum van Welzow, - tussen de takken en bomen door er wel een direct zicht was op de groeve zelf met daar onderin dus de kolenlaag.
Vanwege de hinderlijke takken en bladeren van bomen en struikgewas, moest ik op de grond haast plat op mijn buik om deze foto's te nemen,
Het kostte mij wat moeite maar toen had ik ook wat


Het direct in de groeve weer terugstorten van deklaaggesteente door de F-60

Hier was goed te zien hoe de reusachtige transportbrug of "F-60" het afgegraven deklaaggesteente weer terug stort op twee plaatsen, direct aan de andere kant van de groeve, waar de kolen al zijn afgegraven. 


Eimerkettenbagger Es 3750


Voor het afgraven van het deklaaggesteente zijn er aan de F-60 twee emmerketting-graafmachines gekoppeld van het type Es 3750. "Es" betekent Emmerkettenbagger schwenkbar Het getal 3750 geeft aan dat één "emmer" van de reeks graafemmers een inhoud heeft van 3750 liter


Detailopname van de middelste uitstroomopening  van de F-60 voor deklaaggesteente

De eerder genoemde "losse" graafmachine veel verderop, graaft de vruchtbare bovenlaag af, die met transportbanden naar de verderop staande Absetzers" of spreiders wordt gevoerd. Op deze manier wordt er voor gezorgd, dat de vruchtbare bovenlaag uiteindelijk ook weer helemaal bovenop de rest van het tgeruggestortte  aardlagen komt te liggen.

De graafmachines voor de kolen waren op de uitzichtpunten niet echt goed te zien. Op de onderste foto steekt er onderaan één net boven de rand uit.


  




Geen opmerkingen:

Een reactie posten