zondag 5 juni 2016

Roofvogels en bruinkoolmachines

Ing. Anne-Marie T.M. Oudejans 

Ïk ben niet de enige: Er zijn er meer "die-wat-met-bruinkoolmachines-hebben" Slechtvalken bijvoorbeeld. Hier boven in de pilon van een “Bandewagen” (741 BRs 1200)  in de nu uit bedrijf zijnde bruinkoolwinning van  Cottbus-Nord heeft een paartje slechtvalken hun nest gebouwd en brengen zij daar hun jongen groot.

Bovenin de rechter pilon van de 741 BRs 1200 blijkt een paartje slechtvalken hun nest te hebben.
(Foto: Anne-Marie Oudejans mei 2016)

Van nature nestelen slechtvalken in ruig, open en rotsachtig terrein met steile rotspunten en hellingen. Maar zij voelen zich ook volkomen thuis op industrieterreinen waar ze op hoog gelegen punten zoals schoorstenen hun nest te bouwen. Ook de hoogspanningsmasten zijn hiervoor in trek Als de omgeving maar open en ruig is. Zoals bijvoorbeeld in Tagebau Cottbus-Nord…..


Het slechtvalkennest is goed zichtbaar(Foto: Anne-Marie Oudejans mei 2016)


Ze leven van andere vogels, zoals duiven, die ze in volle vlucht “gewoon uit de lucht plukken”. Ze duiken daarvoor met een duizelingwekkende snelheid  van soms wel 389 km/uur!!!! steil naar beneden om zo hun prooi te “slaan”


Drie jonge nog bruinkleurige slechtvalken bij hun nest(Foto: Anne-Marie Oudejans mei 2016)



Het uit bedrijf zijn van de bruinkoolwinning, zoals het geval is in Cottbus Nord,  is geen voorwaarde voor de slechtvalken om te nestelen.. Ook in de volop in bedrijf zijnde bruinkoolwinningen  ‪Garzweiler en ‪Hambach zijn er nesten van deze dieren Ook hier kiezen de vogels domicilie boven in de pilonen of bij de contragewichten van de machines.

Een dergelijk nest, waarvan ik ook denk dat het van een slechtvalk is,  heb ik boven in de ‪Absetzer  "Gemini" van ‪Ferropolis gefotografeerd.


Het nest in de Absetzer "Gemini"  Ferropolis
(Foto Anne-Marie Oudejans apr. 2016)


Detailopname slechtvalkennest Absetzer Gemini Ferropolis
(Foto Anne-Marie Oudejans apr. 2016)




Geen opmerkingen:

Een reactie posten