vrijdag 29 juli 2016

Tagebau Erlebnis 8: Van mijnbouw naar wijnbouw

Ing. Anne-Marie T.M. Oudejans

De in de recultivering van Tagebau Welzow-Süd aangeplante wijngaard
(Foto: Anne-Marie Oudejans mei 2016)

Aan het einde van de beide excursies kregen we een uitvoerige rondleiding en uitleg over de recultivering
We zagen hoe het oudste deel van de “verkipping” van Welzow-Süd weer tot bruikbaar land werd heringericht. De “Verkipping” is het reeds “uitgekoolde” en weer met deklaaggesteente volgestorte deel van de Tagebau. Om de recultivering goed te laten slagen, zorgt men er voor, dat de afgegraven vruchtbare toplaag ook weer helemaal bovenop wordt terug gestort.

Bij de recultivering worden de gevonden zwerfkeien of "Findlingen" ook weer gebruikt
(Foto: Anne-Marie Oudejans mei 2016)

Bosaanplant in de recultivering
(Foto: Anne-Marie Oudejans: mei 2016)

Zodra de teruggestorte bodem voldoende is uitgewerkt en ingeklonken, begint men met het aanbrengen van de uiteindelijk gewenste structuur van de hoogteverschillen. Daarna volgt een beplantingsprogramma. Zo wordt de winning zelf op zijn “wandeling door het landschap” op de voet gevolgd door de recultivering. 

Van mijnbouw naar wijnbouw, waarbij zij in Welzow bewezen hebben goede buren te zijn.....
(Foto: Anne-Marie Oudejans mei 2016)

Binnenkort Welzow Grand Cru of Welzow Auslese?
(Foto: Anne-Marie Oudejans mei 2016)

Een mooie zuidhelling In het reeds gerecultiveerde gedeelte van Welzow-Süd is omgevormd tot wijngaard. Ik heb niet helemaal meegekregen, wanneer de eerste wijnoogst gaat plaats vinden.

Met deze overgang Van mijnbouw naar wijnbouw, een prachtige zonsondergang in de groeve zelf, gevolgd door een lekkere en goed verzorgde maaltijd in de verkipping eindigde de avondexcursie.

Zonsondergang bij de F-60
(Foto: Anne-Marie Oudejans mei 2016)

Het slotakkord van een prachtige en leerzame excursie
Excursio en Vattenfall Bedankt
(Foto: Anne-Marie Oudejans mei 2016)

Officieel mag ik op Blogger en/of op Facebook geen reclame maken maar ik wil toch als Excursio - Bergbautourismusverein Welzow danken voor deze excursies en Vattenfall voor het mogelijk maken ervan. Zowel de dagexcursie als de avondexcursie zijn een geweldige belevenis .
Beide zijn echt de moeite waard en ik kan ze beide zeer aanbevelen.
Verder hoop ik dat de nieuwe eigenaar van de Tagebau Welzow-Süd, het Tsjechische EPH deze mogelijkheid voortzet

Hopelijk blijven de excursies ook bij de nieuwe eigenaar EPH mogelijk
(Foto: Anne-Marie Oudejans mei 2016)



maandag 25 juli 2016

Tagebau Erlebnis 7 Apparaten in de kolenlaag

Ing. Anne-Marie T.M. Oudejans

In de kolenlaag, onder de F-60 graven emmerketting- en emmerwielgraafmachines de kolen op
Tagebau Welzow-Süd
(Foto: Anne-Marie Oudejans mei 2016)


Voor het winnen van deze kolen worden in Welzow-Süd die emmerketting-graafmachines van het type ERs 710 ingezet. Deze machines, welke op rupsbanden staan en draaibaar zijn hebben graafemmers van 710 liter en kunnen elk per uur 1400 vaste m3 kool verzetten. Daarnaast zijn er twee emmerwiel-graafmachines (Schaufelradbagger) van het type SRs 1301, die elk voor de verwerking per uur van 3500 vaste m3 kool staan.
Deze machines deponeren de afgegraven kolen op de kolentransportband. Indien nodig maken zij hiervoor extra gebruik van een bandwagen, die tijdens ons bezoek even verderop enkel geparkeerd paraat stond.

Als een graafmachine te ver van de kolenband af zou komen te staan, kan gebruik gemaakt worden van deze gereed staande Bandwagen
Tagebau Welzow-Süd
(Foto: Anne-Marie Oudejans mei 2016)

Wanneer de graafmachine op een (waardeloze) tussenlaag stuit, draait de operator de afwerparm of "Abwurfauslager" van de kolenband af rechtstreeks naar de het begin van de verkippung.

Bij een laag waardeloos materiaal, draait de "Baggerfahrer" de afwerparm van de graafmachine van de kolenband af  en dumpt het materiaal rechtstreeks in de "Verkippung"
Tagebau Welzow-Süd
(Foto: Anne-Marie Oudejans mei 2016)

De kolen gaan met de kolenband naar een overslagstation, vanwaar zij naar de Centrale Schwarze Pumpe worden getransporteerd.

Geheel onder de indruk en overweldigd stond ik naar boven te kijken naar de F-60 maar vooral ook naar de "3750 emmerketting-gravers", die nu nog majestueuzer over kwamen.

Majestueus torent deze "3750 emmerkettinggraafmachine" boven ons in de kolenlaag uit
Tagebau Welzow-Süd
(Foto: Anne-Marie Oudejans mei 2016)

Totdat ik nog even een sprintje moest trekken omdat ik nu echt de allerlaatste was die nog in de bus moest en de chauffeur hem al had gestart. Het valt mij nog mee dat hij niet moest toeteren.......
In de kolenlaag schuin onder de F-60
 Tagebau Welzow-Süd
(Foto: Anne-Marie Oudejans mei 2016)
Twee graafmachines in de kolenlaag bij de inmiddels invallende avondschemering
Tagebau Welzow-Süd
(Foto: Anne-Marie Oudejans mei 2016)



donderdag 21 juli 2016

Tagebau Erlebnis 6: In de kolenlaag

Ing. Anne-Marie T.M. Oudejans

Ongeveer 25 meter onder de werkvloer van de F60 begint de ca 10 tot 16 meter dikke kolenlaag van de Zweite Lausitzer Kohlenflöz.  Ik vond het een bijzondere ervaring om daarnaast te staan.
Bruinkool is niet bruin en het ziet er in het geheel niet uit als de kool  ,zoals wij die  (nog ) kennen. Het is meer een soort veredelde turf met zelfs hier en daar nog bijna geheel intacte brokken  (ingekoold ) hout, dat ik een enkele keer herkende als afkomstig van dennen en sparren.  En dat laatste klopt ook wel, want in de periode,  waarin deze kolenlaag is ontstaan, was hier een enorm coniferenbos.
Toen wij beneden waren, stond de zon pal op de kolenwand. Ik hoorde daar duidelijk een zacht maar helder knisperend, glasachtig geluid, waarvan ik denk,  dat dat kwam door het door de zon uitdrogen en daardoor aan de oppervlakte inkrimpen en losknappen van de kool. Helaas was mijn vaardigheid in de Duitse taal ontoereikend om dat maar even te vragen.  
DDuidelijk was ook te zien dat de kolenlaag niet overal homogeen is. Hier en daar zaten er hele andere lagen of in elk geval gedeelten van een ander materiaal tussen. Ik weet niet of die andere lagen ook werkelijk overeenkomen met de lagen, die een heel andere kleur hebben. Toen ik even wilde voelen of het spul in die lagen ook anders aanvoelde,  werd ik teruggefloten omdat ik te dicht bij de wand kwam.
Ik denk , dat de operators van de graafmachines met hun vak- en praktijkkennis direct zien of een laag uit kool bestaat of dat het iets anders is.
Wat verder in het oog sprong, was een 20 cm dikke laag, die zich  over de volle lengte  van de kolenlaag uitstrekte. Wat was dat en wat zou er toen in dat verre, verre verleden toen deze laag ontstond, zijn gebeurd?  Was het een enorme op overstroming, of een periode van felle koude of van een langdurige droogte?  Een dikke zandstorm? Daarboven zat weer kool, dus zijn de coniferen zeker weer opgekomen en verder gegroeid.   
Hier gaat het dus om de bruinkool  van de Zweite Lausitzer Kohlenflöz
Tagebau Welzow-Süd 
( Foto Anne-Marie Oudejans mei 2016)


Een zacht helder knisperend geluid verried het knappen van de oppervlaktelaag kool door de uitdroging door de zon 
Tagebau Welzow-Süd 
( Foto Anne-Marie Oudejans mei 2016 )

Wat zou er gebeurd zijn in de tijd dat die heldere lichte laag is afgezet? 
(Foto Anne-Marie Oudejans mei 2016)

Een tweetal graafmachines voor het ontgraven van de kolenlaag 
Tagebau Welzow-Süd 
(Foto Anne-Marie Oudejans mei 2016)

Imposant torenen de F60 en de emmerkettinggraafmachine type 3750 boven ons beneden in de kolenlaag uit 
Tagebau Welzow-Süd 
( Foto Anne-Marie Oudejans mei 2016)

Duidelijk herkenbaar zit hier een eeuwenoud gedeelte van een boomstam in de kolenlaag
Tagebau Welzow-Süd 
( Foto Anne-Marie Oudejans mei 2016) 

Zijn ervaring en vakkennis doet de operator van de graafmachines de verschillende kool van de overige aardlagen onderscheiden 
Tagebau Welzow-Süd 
( Foto Anne-Marie Oudejans mei 2016)

#Welzow #Lausitz #Braunkohle #Lausitzerrevier #TagebauWelzowSüd #Bergbautourismus #Besucherzentrumexcursio  

woensdag 20 juli 2016

Tagebau Erlebnis 5: De F60 in Welzow Süd

Ing. Anne-Marie T.M. Oudejans

Een blog met wellicht een afwijkende vormgeving Ik heb hem nu vanaf een tablet gemaakt 
De twee enorme emmerkettinggraafmachines uit de vorige blog: de Eimerkettenbagger 1507 Es 3750 en de 1508 Es 3750 zijn direct verbonden met de F60.  De F60 is een transportbrug met daarin 9 transportbanden voor het afgegraven deklaaggesteente of "Abraum ". De brug gaat direct van de ontgravingszijde, dwars over de kolengroeve heen naar de andere kant, waar het deklaaggesteente weer wordt teruggestort : de"Verkipping". Hiervoor heeft de brug aan de verkippingszijde een 190 meter lange losarm of "Abwurfausleger ",die het gesteente op drie punten tot een maximale hoogte van 60 meter op de verkippung lost.
Net even binnen de overspanning aan de verkippingszijde heeft de brug aan twee kanten twee draaibare extra losarmen; de "Seitenaustragfoerderer.  Deze twee extra losarmen zijn draaibaar om het deklaaggesteente mooi regelmatig te kunnen afstorten, waardoor er in de groeve,  vlak voor de verkippingspoot van de F60 weer een mooie stabiele onderlaag ontstaat,  waar in een later stadium de rails voor de poot weer komt te liggen.
Een poot van de F60,  de zogenaamde Baggerstuetze  staat dus op de ontgravingszijde, de andere, de Kippenstuetze op de verkippingszijde.
Tussen de beide poten overbrugt de F60 een afstand van ruim 270 meter.  Inclusief de losarm of Abwurfausleger is de F60 in totaal ruim 460 meter lang. Dat is langer dan de Eiffeltoren hoog is.
Natuurlijk zit er in de F60 de nodige beweging en is hij niet star. Zo heeft hij tussen de ontgravingszijde en de verkippingszijde een speling van ongeveer 12 meter. Deze speling is niet alleen nodig bij het verrijden van het geheel maar ook voor het opvangen van de uitzetting resp. Inkrimping ten gevolge van de temperatuurverschillen door het weer.
Al gedurig graven de beide graafmachines in Tiefschnitt (van beneden naar boven ) en in Hochschnitt (van  boven naar beneden ) het gesteente uit de gehele wand weg.  Om deze reden rijdt de F60 samen met de graafmachines op rails langs de afgravingswand. Om er voor te zorgen,dat de graafmachines hun werk kunnen blijven doenen niet te ver van de wand af komen te staan, worden ook de rails door speciale "Gleisrueckwagen" steeds weer in de richting van de wand geschoven.
Ten opzichte van een afvoersysteem met treinen of transportbanden heeft het met zo'n transportbrug afvoeren van het deklaaggesteente het voordeel,dat met de brug deze afvoerover de kortste afstand plaats vindt, namelijklinea recta dwars over de groeve heen van de ene naar de andere kant.
Een F-60 heeft echter ook zijn nadelen.Het werken hiermee is minder flexibel en zowel de kolenlaag als het dekgesteente moeten gelijkmatig zijn afgezet en weinig of geen verstoringen hebben. Tenslotte kan dewinning met een F-60 systeem over het algemeen minder ver worden doorgevoerd en zal/er meerr kool/achter moeten blijven.
#BRAUNKOHLE #LAUSITZ #F60 #ABRAUMFÖRDERBRÜCKE# #Tagebau #Tagebauwelzowsued #Reichwalde 

Aan de verkippingszijde wordt het afgegraven deklaaggesteente op drie verschillende hoogten afgestort 
Tagebau Nochten 
(Foto Anne-Marie Oudejans mei 2016)

Dwars over de kolengroeve heen 
Tagebau Welzow-Süd 
(Foto Anne-Marie Oudejans mei 2016)

Storten deklaaggesteente door de F60 in de Tagebau Reichwalde 
(Foto Anne-Marie Oudejans mei 2016)

Uitstroomopening laatste stortpunt F60 
Tagebau Reichwalde 
(Foto Anne-Marie Oudejans mei 2016)

Stuts F60 aan de verkippingszijde 
Tagebau Welzow-Süd 
(Foto Anne-Marie Oudejans mei 2016)

Aansluiting emmerkettinggraafmachine op de F60 
Tagebau Welzow-Süd 
(Foto Anne-Marie Oudejans mei 2016 )

Eerste stortpunt vanaf de Seitenaustragfoerderer F60 
Tagebau Reichwalde 
(Foto Anne-Marie Oudejans mei 2016 )

De beide Seitenaustragfoerderer,  waarmee de vorkippe mee wordt afgestort
Ze zijn draaibaar om een regelmatige dumping te krijgen 
Tagebau Welzow-Süd 
( Foto Anne-Marie Oudejans mei 2016 )

De F60  voert het afgegraven deklaaggesteente direct dwars over de kolengroeve heen naar de verkippingszijde 
Tagebau Nochten 
(Foto Anne-Marie Oudejans mei 2016)


vrijdag 8 juli 2016

Tagebau Erlebnis 4: Het Hauptarbeitsebene met de F-60 met de beide Es 3750 graafmachines

Ing. Anne-Marie T.M. Oudejans

De Eimerkettenbaggers 1307 en 1308


Na de emmerwielgraafmachine (Schaufelradbagger 1519 SRs6300) gingen we weer met de bus een verdieping of “Sohle” lager naar het 20-25 m lager liggende grootste werkniveau het “Hauptarbeitsebene”. Hier staan de volgende reuzen: twee emmerkettinggraafmachines of “Eimerkettenbagger” van het type Es 3750. De E staat voor Eimerkettenbagger en de s voor schwenkbar of draaibaar. Het getal 3750 betekent, dat de inhoud van één graafemmer van deze machine 3750 liter is .

Een van de beide "Eimerkettenbagger type Es3750" in de Tagebau Welzow-Süd

(Foto: Anne-Marie Oudejans mei 2016)


Deze beide graafmachines uit 1990 met de apparaatnummers 1307 en 1308 hebben geen rupsbanden maar staan op rails. Zij zijn direct gekoppeld aan de transportbrug voor de directe afvoer van het afgegraven deklaaggesteente: de Aubraumforderbrücke F-60.

De "1307 en 1308 Es 3750" staan beide op rails

(Foto: Anne-Marie Oudejans mei 2016)


Detail van het onderstel, waarmee de emmerkettinggraafmachine op de rails staat

(Foto: Anne-Marie Oudejans mei 2016)


.Zo mogelijk is dit schouwspel nog adembenemender. De Eimerkettenbaggers zijn ca 70 meter hoog en bij elke machine was er so-wie-so een ketting van over de dertig graafemmers zichtbaar. Alleen al die ketting aan graafemmers is al meer dan 30 m lang.

Detail van de ketting aan graafemmers, die meer dan manshoog is

(Foto: Anne-Marie Oudejans


Eën zo'n graafemmer heeft een inhoud van 3750 liter!

(foto: Anne-Marie Oudejans: mei 2016)


De momenten, dat wij er waren, waren deze graafmachines buiten bedrijf maar normaal gesproken schraapt de ene machine het gesteente van boven naar beneden weg tot een hoogte van 24-30 meter - afhankelijk van de afgravingshoek. De andere machine schraapt het gesteente van beneden naar boven weg tot een diepte varierend van 23-27 m. 

Ruim 70 meter torenen de 1307 en 1308 boven mij uit

(Foto: Anne-Marie Oudejans mei 2016) 


Eén zo’n Es3750 kan per uur 14 000 m3 vast gesteente afgraven. Per etmaal is dat dus 336 000 m3! Dat is dus nog 96 000 m3 meer dan wat de 1519 SRs 6300 of de B288 SRs 6300 in Garzweiler kunnen verzetten. 

Het draagstel van de 1307 Es 3750

Foto: Anne-Marie Oudejans


Vlak boven het draagstel van de 1307 Es 3750
Foto: Anne-Marie Oudejans mei 2016)

Het verbaasde mij geenszins dat deze emmerwielgraafmachines , die hun afgegraven materiaal direct op de lopende band van de F-60 (waarover de volgende keer meer) lozen”, één van de grootste, zoniet dè grootste graafmachines ter wereld zijn.

Detail van de ophanging van de ketting aan graafemmers

(Foto: Anne-Marie Oudejans mei 2016)



Tagebau Erlebnis 4: Het Hauptarbeitsebene met de F-60 met de beide Es 3750 graafmachines

De Eimerkettenbaggers 1307 en 1308


Na de emmerwielgraafmachine (Schaufelradbagger 1519 SRs6300) gingen we weer met de bus een verdieping of “Sohle” lager naar het 20-25 m lager liggende grootste werkniveau het “Hauptarbeitsebene”. Hier staan de volgende reuzen: twee emmerkettinggraafmachines of “Eimerkettenbagger” van het type Es 3750. De E staat voor Eimerkettenbagger en de s voor schwenkbar of draaibaar. Het getal 3750 betekent, dat de inhoud van één graafemmer van deze machine 3750 liter is .

Een van de beide "Eimerkettenbagger type Es3750" in de Tagebau Welzow-Süd
(Foto: Anne-Marie Oudejans mei 2016)


Deze beide graafmachines uit 1990 met de apparaatnummers 1307 en 1308 hebben geen rupsbanden maar staan op rails. Zij zijn direct gekoppeld aan de transportbrug voor de directe afvoer van het afgegraven deklaaggesteente: de Aubraumforderbrücke F-60.

De "1307 en 1308 Es 3750" staan beide op rails
(Foto: Anne-Marie Oudejans mei 2016)


Detail van het onderstel, waarmee de emmerkettinggraafmachine op de rails staat
(Foto: Anne-Marie Oudejans mei 2016)



.Zo mogelijk is dit schouwspel nog adembenemender. De Eimerkettenbaggers zijn ca 70 meter hoog en bij elke machine was er so-wie-so een ketting van over de dertig graafemmers zichtbaar. Alleen al die ketting aan graafemmers is al meer dan 30 m lang.

Detail van de ketting aan graafemmers, die meer dan manshoog is
(Foto: Anne-Marie Oudejans



Eën zo'n graafemmer heeft een inhoud van 3750 liter!
(foto: Anne-Marie Oudejans: mei 2016)



De momenten, dat wij er waren, waren deze graafmachines buiten bedrijf maar normaal gesproken schraapt de ene machine het gesteente van boven naar beneden weg tot een hoogte van 24-30 meter - afhankelijk van de afgravingshoek. De andere machine schraapt het gesteente van beneden naar boven weg tot een diepte varierend van 23-27 m. 

Ruim 70 meter torenen de 1307 en 1308 boven mij uit
(Foto: Anne-Marie Oudejans mei 2016) 



Eén zo’n Es3750 kan per uur 14 000 m3 vast gesteente afgraven. Per etmaal is dat dus 336 000 m3! Dat is dus nog 96 000 m3 meer dan wat de 1519 SRs 6300 of de B288 SRs 6300 in Garzweiler kunnen verzetten. 

Het draagstel van de 1307 Es 3750
Foto: Anne-Marie Oudejans


Vlak boven het draagstel van de 1307 Es 3750
Foto: Anne-Marie Oudejans mei 2016)


Het verbaasde mij geenszins dat deze emmerwielgraafmachines , die hun afgegraven materiaal direct op de lopende band van de F-60 (waarover de volgende keer meer) lozen”, één van de grootste, zoniet dè grootste graafmachines ter wereld zijn.

Detail van de ophanging van de ketting aan graafemmers
(Foto: Anne-Marie Oudejans mei 2016)



dinsdag 5 juli 2016

Tagebau Erlebnis 3

Ing. Anne-Marie T.M. Oudejans

Verlader en Bandwagen: de verbindende schakel tussen graafmachine  en transportband.


Schaufelradbagger 1519 SRs 6300 met Verlader en Bandwagen in Tagebau Welzow-Süd
(Foto: Anne-Marie Oudejans mei 2016)


Zoals eerder gezegd is Schaufelradbagger 1519 SRs 6300 een graafmachine en meer niet. De kleinere machines van deze soort kunnen hun afgegraven materiaal "zelf" op de centrale transportband storten. Echter de graafcapaciteit van de "1519 SRs 6300" is daarvoor te groot.

De verlader tussen de 1519 en de bandwagen
(Foto: Anne-Marie Oudejans mei 2016)



Detail van de toevoer van de "1519" naar de verlader (Verladegerät) richting Bandwagen
(Foto: Anne-Marie Oudejans mei 2016)


Daarom moet hij, voor de verdere afvoer en verwerking het afgegraven gesteente via een verlader (das Verladegerät) op een zogeheten Bandwagen afgeven. De verlader rijdt op zijn eigen rupsbanden en is bovendien onafhankelijk van de “1519” geheel zwenkbaar.

De verlader tussen de graafmachine 1519 en de bandwagen rijdt op zijn eigen rupsbanden
(Foto: Anne-Marie Oudejans mei 2016)


De verlader heeft aan de kant van de bandwagen een uiteinde, waarmee het afgegraven gesteente aan de bandwagen wordt afgegeven. Ook dit uiteinde van de verlader kan weer onafhankelijk zwenken ten opzichte van de verlader zelf .

Het "uiteinde" van de verlader richting bandwagen is zwenkbaar
(Foto: Anne-Marie Oudejans mei 2016)



Detail draaipunt vóór de bandwagen
(Foto: Anne-Marie Oudejans mei 2016)


 Op zijn beurt draagt de bandwagen via een soort enorme trechter het materiaal weer over op een centrale transportband. De bandwagen loopt niet op rupsbanden maar op rails, waarvan op de bielzen de dragers van de transportband rusten.

De bandwagen loopt op rails, waartussen op zijn beurt de centrale lopende band .
(Foto: Anne-Marie Oudejans mei 2016)


De centrale transportband voert het materiaal via diverse aandrijfstations over het gehele terrein uiteindelijk naar de Absetzer, die het gesteente in de “Verkipping” terug stort

Detail van de trechtermond, van waaruit het gesteente op de lopende band terecht komt
(Foto: Anne-Marie Oudejans mei 2016)